postaju sve češće dijagnostikovane bolesti, koja su za sada prilično
misteriozne. Oba oboljenja su hronične prirode i mogu u velikoj meri
ugroziti život pacijenta. Ova oboljenja mogu dovesti do dehidratacije
organizma, bolnih grčeva, krvarenja debelog creva, visokih temepratura,
sekundarnih infekcija, bolova u zglobovima, stvaranja hroničnog osećaja
zamora organizma, pojave priraslica unutar creva koje zahtevaju hitnu
hiruršku intervenciju.
Naučnici su do sada došli do zaključka da je razlog nastanka zapaljenskog oboljenja creva kombinacija
gentske predispozicije i uticaja okoline, tj. uslova života i životnih navika.
Zadržaćemo se na navikama u ishrani i promeni par sitnih ali jako
bitnih životnih navika koje mogu u velikoj meri pomoći osobama obolelim
od Kronove bolesti ali i ulceroznog kolitisa.
Odredjene namirnice i navike u ishrani znatno mogu da pogoršaju
simptome ovog oboljenja, simptome koji su i sami dovoljno neprijatni i
bolni, zato evo par saveta kako simptome primiriti i omogućiti normalno
funkcionisanje organizma.
Na prvom mestu je uvek razgovor sa nutricionistom.
Svaki organizam funkcioniše različino, nisu svi oboleli od Kronove
bolesti i ulceroznog kolitisa isto osetljivi na određene namirnice ili
lekove, piće, voće ili povrće, ali je i nivo energije koji se tokom dana
troši različit, pa tako svakome se ne sme dati isti spisak namirnica i
režim ishrane. U razgovoru sa nutricionistom i posle pregleda i merenja
dobićete savete i informacije o načinu ishrane koji treba da usvojite do
kraja života s obzirom da je u pitanju hronično oboljenje.
Onda, kada dođete kući i počnete sa
novim režimom ishrane,
bitno je da zapisujete u dnevnik sve što u toku dana pojedete, sa
ubeleženim vremenom obroka i količinom. Ovime ćete sebi olakšati dan ali
i saznati šta Vam od namirnica možda ne odgovara i šta to pojačava
simptome Kronove bolesti.
Jedite u manjim količinama a često. Porcije moraju
biti strogo kontrolisane, pronađite dozu hrane koja neće stvarati
iritaciju i zaustavljati varenje. Mali i česti obroci su odličan način
da naučite da kontrolišete svoje stanje, iako to mogiu biti samo tri
obroka u toku dana, ako tako želite, ali između njih pojedite neku
zdravu užinu. Ovo obezbeđuje regulaciju količine sadržaja u crevima ali i
kontrolu osećaj gladi.
Pripremite hranu na drugačiji način. Naučite da
namirnice koje ste do sada koristili i pripremali na jedan način,
pripremite na način da one ne izazivaju tegobe tokom varenja. Mnoge
namirnice u originalnom obliku mogu da izazovu problem ali ako ih
sameljemo, izdrobimo, prokuvamo ili iseckamo sitnije onda nemamo bojazni
da će izazvati stimulaciju creva.
Nadoknadite vitamine. Osobe obolele od zapaljenskog
oboljenja creva, htele ili ne, gube određene vitamine jer ih organizam
ne resorbuje iz hrane u dovoljnoj meri. Ovaj problem ćete rešiti
upotrebom vitaminskih suplemenata, kompleksa B vitamina posebno vitamina
B12, vitamina D i kalcijuma.
Budite oprezni sa masnom hranom. Masna hrana je
stimulans za izbacivanje fecesa, tako da svi koji imaju Kronovu bolest
treba da izbegavaju masnu hranu, prženu u ulju ili masti ali i proizvode
poput majoneze i punomasnog krem sira.
Ne preterujte a vlaknastom hranom. Iako lekari širom
sveta preporučuju konzumiranje hrane koja sadrži dosta dijetetskih
vlakana ovo svakako nije savet za obolele od zapaljenskog obljenja
creva. Zapravo, dijeta sa smanjenom količinom vlakana Vam može pomoći
tako što će umanjiti grčeve i dijareju, smanjiće količinu sadržaja u
crevima i učestalost stolice. Čak i voće i povrće treba pre jela
termički obraditi, otkloniti kožicu, semenke ili membrane koje su pune
vlakana.
Oprezno sa mlečnim proizvodima. Dobar deo obolelih
imaju i intoleranciju na laktozu, pa bi tako svaki unos mleka i mlečnih
proizvoda mogao uzrokovati pojačavanje simptoma oboljenja. Ovo svakako
ne znači da potpuno treba izbegavati mlečne proizvode ali je
preporučljivo pronaći dnevnu dozu koja neće dovesti do neželjenog
dejstva.
Izbegavajte grubu hranu poput žitarica krupnog zrna ,
kukuruz, ali i pasulj, svež celer i brokoli koji nisu lagani za varenje.
Namirnice koje nisu lake za varenje ni zdravom digestivnom traktu uvek
pojačavaju simptome creva koji je u zapaljenskom stanju, pre svega
grčeve, dijareju i nadutost creva.
Unosite dovoljno tečnosti tokom dana. Unos vode je
bitan za svakoga, a posebno u slučaju oboljenja koja izazivaju stalne
dijareje i gubitak tečnosti. Svakako da nije svaka vrsta tečnosti
preporučena obolelima od zapaljenskog oboljenja creva, poput kafe,
gaziranih ili slatkih pića ali voda je uvek pravi izbor. U vodu možete
dodavati ceđeni sok nekog voća, bez dodatka šećera ili popiti neki od
komercijalnih napitaka koji nadoknađuju elektrolite i rehidriraju
organizam.
Održavajte nivo elektrolita. Učestale stolice dovode
do gubitka kalijuma i natrijuma iz organizma i ona dva minerala i
elektrolita je potrebno nadoknaditi kao bi organizam funkcionisao bez
problema. Jedite hranu koja sadrži ove minerale, krompir, banane, sok
paradajza, avocado, sok od grejpa i narandze, lubenicu i dinju, kokosov
sok.
Nemojte potpuno izbaciti proteine iz ishrane. Veliki
broj obolelih od ovog oboljenja potpuno prestane da unosi meso, pasulj,
sir, to nije rešenje, jer ćete bez proteina postepeno gubiti mišićnu
masu. Proteine možete unositi preko mesa, ribe, tofu sira, jaja, ako ih
naravno dobro podnosite.
Koristite začine, ali pažljivo. Ljuta i začinjena
hrana je obično kontraindikovana kod pacijenta sa Kronom, ali to ne
znači da su svi začini istog dejstva i na istoj listi. Nema razloga da
ne koristite začine kao dodatke jelima, ali pronađite orgovarajuću
količinu koja Vam neće smetati i koristite uvek samo sveže začine.
Tečna dijeta. U saradnji sa nutricionistom s vremena
na vreme ne bi bilo loše da se ‘bacite’ na tečnu dijetu i na taj način
odmorite creva od varenja hrane i tvrdih namirnica. Ova dijeta će ujedno
odmoriti creva ali i nadoknaditi tečnost koji organizam neminovno gubi
kada pati od zapaljenskog oboljenja creva. Ovo ne znači da pijete samo
vodu, već da u tečno obliku unosite kalorije i hranjive namirnice, bilo
pretvaranjem hrane u tečne kaše ili korišćenjem komercijalnih proizvoda
koji se inače koriste u lečenju sličnih oboljenja.
I na kraju, jedite potpuno normalno i
bez nervoze kada
se Kronova bolest primiri i kada nestanu svi simptomi oboljenja.
Naravno da nije lako odjednom se vratiti na normalnu ishranu, ali kada
nestanu simptomi i kada Vam Kronova bolest to dozvoli, svakako
iskoristite luksuz da jedete hranu koju inače ne jedete.